Kakkuvärit eivät olleet viimeviikolla vielä saapuneet, mutta ihastuin leipomaan suolaisia piirakoita, kun ystävättäriä kävi kyläilemässä.Marien blogista löysin tuon aivan ihanan jauhelihapiirakan ohjeen.Oli todella hyvää!!!

Tomaattinen jauhelihapiirakka
(28-30 cm vuokaan)


Pohja:

125g margariinia

3,75 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

reilu 1 dl emmentalraastetta

1/2 tl suolaa

1/2 dl kylmää maitoa

Täyte:

400g naudan paistijauhelihaa

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 prk tomaattimurskaa

1/2 tl kuivattua basilikaa tai pari oksaa tuoretta basilikaa silputtuna

2 rkl tuoretta persiljaa silputtuna

mustapippuria

ripaus valkopippuria

muutama kierros chili explosion maustesekoitusta

grillimaustetta

7-8 kirsikkatomaattia

2-3 dl emmental-mozzarella juustoraastetta



Munamaito:

3 munaa

1 prk flora ruoka 7 %

1/2 dl maitoa

1/2 tl suolaa

1/2 tl paprikajauhetta

mustapippuria

Ota liha huoneenlämpöön noin 30 min ennen valmistusta. Kuori ja pilko sipuli hienoksi. Kuulota sipulia pannulla tilkassa ruokaöljyä. Lisää huoneenlämpöinen jauheliha ja ruskista ruskeaksi. Lisää mausteet ja murskattu valkosipuli. Sekoita ja nosta liedeltä.

Laita rasva kulhoon ja nypi jauhot joukkoon. Lisää leivinjauhe, suola ja juustoraaste,sekoita.
Lisää kylmä maito ja puristele kunnes taikinasta tulee yksi pallo. Älä vaivaa turhaan ettei
takina sitkisty. Painele taikina piirasvuokaan (tein tämän 28cm irtopohjavuokaan) Pohjalle ja reunoille.
PIstele haarukalla ja esipaista 200 asteessa noin 8 minuuttia. Nosta uunista.

Valuta tomaattimurska kevyesti. Kaada murska pohjan päälle. Lisää paistettu ja maustettu jauheliha,
ripottele pinnalle noin 1 dl juustoraastetta ja persiljasilppua, sekoita kevyesti puuhaarukalla.

Riko kulhoon munat ja lisää flora ruoka ja maito. Mausta pippurilla, suolalla ja paprikajauheella, vatkaa kevyesti sekaisin. Kaada munamaito piirakan päälle. Ripottele loput juustoraasteesta pintaan. Leikkaa tomaatit puoliksi
ja pistele pinnalle. Silppua hieman persiljaa koristeeksi. Paista 175 asteisessa uunissa alatasolla
noin 25 min tai kunnes pinta on hyytynyt ja saanut hieman väriä. . Anna jäähtyä ja vetäytyä hetken.
Tarjoile lämpimänä tai kylmänä.

701250.jpg

Sitten tein vielä tädilleni ja hänen miehelleen tonnikalapiirakaa, koska he eivät syö lihaa.Mielestäni
hyvää tuli tästäkin, tosin omaan suuhun oli ehkä hieman liian suolaista, kun ripsautin yrttisuolaa vielä munamaitoon.Ohjeesta jätin sen pois. Ohjeen kehittelin itse, kun löysin kaupan pakastealtaasta kevytruistaikinaa...

Kevyt tonnikalapiirakka 

Valmista kevyt ruistaikinaa(pakastealtaasta)

 

Täyte:

1 prk tonnikalaa vedessä fileenä

15cm pala purjoa

½ keltainen paprika

½ punainen paprika

2 valkosipulin kynttä

1 tl currya

3 rkl ruohosipuli tai pippurituorejuustoa

10 Kirsikkatomaattia

 

Munamaito:

1.5dl 7% kevytkermaa

½ pss 17%aurajuustomurua

½ pss 12%juustoraastetta

3 munaa

mustapippuria

 

Painele kevytruistaikina piirasvuoan pohjalle ja paista pohjaa yksinään 8 minuuttia.
Leikkaa purjo renkaiksi ja purista valkosipulit. Paista currylla maustetussa margariinitilkassa
pehmeiksi ja lisää tuorejuusto. Laita sipulit pohjan päälle.Suikaloi paprikat ja paista pannulla
pehmeiksi. Lisää paprikat ja sipulit pohjalle.Valuta tonnikala ja lisää ne päälle. Sekoita kaikki munamaidon ainekset, ja lisää täytteen päälle.Lopuksi lisää puolikkaat kirsikkatomaatit ja
halutessasi juustoraastetta.

Paista 200 asteisessa uunissa alatasossa n.40 minuuttia.

701256.jpg