En ollutkaan muistanut ottaa piirakasta erikseen kuvaa. Se näkyy tuossa pöydän keskellä. Ohjeen bongasin kodin kuvalehden sivuilta. Hyvää oli, mutta ensi kerralla laitan savuporoviipaletta, ostin nimittäin savupororouhetta,valmistajan nimeä en nyt muista..) ja se oli ihan JÄRKYTTÄVÄN suolaista!

 

Savuporopiirakka

Pohja
150 g voita tai margariinia (1½ dl juoksevaa margariinia)
2 dl isoja spelttihiutaleita tai kaurahiutaleita
noin 2½ dl vehnäjauhoja
1 dl juustoraastetta
½ dl kylmää vettä
tai
1 pkt (400 g) ruisperunataikinaa tai piirastaikinaa pakasteesta
Täyte
200 g savuporoviipaleita
100 g kinkkua
1 paprika
1 pieni sipuli
1 rkl ruokaöljyä
1 nippu persiljaa
Munakerma
1 tlk (2½ dl) ruokakerma 3 juustoa
100 g kreikkalainen valkosipuli -tuorejuustoa
3 munaa
½ tl rouhittua mustapippuria
1 tl sokeria
Pinnalle
1–2 dl juustoraastetta

Sekoita pohja-aineet nopeasti taikinaksi. Painele taikina littanaksi ja kääri folioon. Anna levätä jääkaapissa yön yli. Irrota poroviipaleet toisistaan, laita uudestaan löysäksi pinoksi ja leikkaa pieniksi paloiksi. Leikkaa myös kinkkupala pieniksi paloiksi. Halkaise paprika, poista siemenet ja leikkaa pieniksi paloiksi. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota öljyssä paprikan kanssa muutama minuutti. Silppua persilja. Sekoita kaikki täyteaineet yhteen. Säilytä rasiassa jääkaapissa yön yli. Painele taikina voidellun, 26-senttisen vuoan pohjalle ja reunoille. Levitä täyteaineet piirakkapohjalle. Sekoita munakerman ainekset. Kaada täytteen päälle vuokaan.
Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista ensin uunin alatasolla 200 asteessa 10 minuuttia ja sen jälkeen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Anna vetäytyä 15 minuuttia paistamisen jälkeen.

Vinkki! Piiraan voi valmistaa myös pakkaseen hyvissä ajoissa. Ota se sulamaan jääkaappiin remonttia edeltävänä päivänä ja lämmitä uunissa 125 asteessa ennen tarjoilua. Vehnäjauhojen määrä riippuu käytettävistä hiutaleista ja jauhoista. Valmis taikina irtoaa hyvin kulhosta, mutta on pehmeää.